TOP vasaros pavojai jūsų šypsenai

Pixabay nuotr.

Nors vasaros metu esame linkę rinktis įvairiausius malonumus, visgi, kai kurie jų gali būti tikri pavojai dantims. Štai keletas dažniausių:

Traumos

Pacientai, kurie patyrė didesnes ar mažesnes dantų traumas tiesiog pasipila vasaros metu. Kalti gali būti tiek slidūs paviršiai, pavyzdžiui plytelės terasoje, tiek aktyvios pramogos, tokios kaip šokinėjimas ant batutų ar įvairiuose atrakcionuose, taip pat pasivažinėjimai įvairiausiomis transporto priemonėmis. Jei dantį išsimušote pilnai, jį įmerkite į pieną ar seiles bei kuo greičiau skubėkite į gydymo įstaigą, toks dantis dar gali būti atstatytas, nors ir prireiks gydymo. Be abejo, gydyti reikia ir įvairius kitus dantų trauminius pažeidimus, nebent tai būtų visai nedidelis emalio kraštelis, netrukdantis funkcijai ir estetikai.

Rūgštūs iššūkiai dantims

Vasara, neabejotinai, yra tas laikas, kai dažniau atsivėsinama rūgščiais ar gazuotais gėrimais, kurie yra tikra grėsmė jūsų dantims. Veikiant  rūgštims, danties paviršius yra pažeidžiamas, tirpinamas, atsiranda įvairios duobelės, grioveliai, apsinuogina gilesni danties sluoksniai, to pasekmė – jautrūs, neestetiški dantys, sumažėjęs sąkandžio aukštis ir kita. Tokie pažeidimai vadinami erozijomis ir šiems įsibėgėjus, juos suvaldyti tampa tikrai sudėtinga. Nors įvairių mokslinių studijų rezultatai apie tai, kurie gėrimai yra pavojingiausi dantims, skiriasi, visgi, dažniausiai pirmauja citrinų sultys, vaisvandeniai, energetiniai gėrimai, apelsinų ir obuolių sultys bei vanduo su citrina. Stenkitės šių gėrimų vartoti kiek galima rečiau, jei visgi juos renkatės, vartokite kartu su pagrindiniu patiekalu, nesiurbčiokite, kad dantis ir gėrimas turėtų kuo trumpesnį kontaktą, o po vartojimo bent valandą nevalykite dantų, kad šepetėliu nepašalintumėte daugiau suminkštėjusio danties audinio, geriau jau burną skalaukite vandeniu.

Pixabay nuotr.

Saldžios pagundos

Neįsivaizduojate savo atostogų be ledų – viskas gerai, tačiau, kasdien saldžiais užkandžiais lepintis neturėtumėte, nes taip ženkliai padidinate riziką, kad jūsų dantis pažeis dantų ėduonis. Saldėsiams priskiriami ne tik saldainiai, ledai, pyragėliai, bet ir kava ar arbata pasaldinta bent žiupsneliu cukraus ar kiti saldūs gėrimai. Jei esate užkietėjęs smaližius ir žalingų įpročių taip greit atsisakyti nepavyksta, stenkitės desertą rinktis iš karto po pagrindinio patiekalo, nes taip žalos padarysite mažiau, taip pat po jų vartojimo skalaukite burną vandeniu, kad sumažintumėte cukraus koncentraciją seilėse.

„Pamirštate“ išsivalyti dantis

Nors mityba dantų pažeidimams yra labai svarbi, valymas išlieka pirmu numeriu saugant jūsų burnos sveikatą. Atostogų metu, kai nereikia keltis į darbą ar atvirkščiai, jei ilgai vakarojate, lengva praleisti dantų valymo epizodus. Dantų valymas vakare yra ypatingai svarbus, nes jums miegant sulėtėja seilių sekrecija, dantys natūraliai mažiau apiplaunami, menkiau prisotinami seilėse esančiais mineralais, tad jei nakčiai ant jų liks apnašo, kyla didelė odontologinių ligų grėsmė. Be abejo, svarbu juos valyti ir rytais, nes tik kokybiškas valymas du kartus per dieną užtikrina gerus rezultatus. Nors kai kurie mūsų pacientai linkę pagudrauti ir vietoj dantų valymo rinktis dantų skalavimą kuo aitresniu burnos skalavimo skysčiu (tikima, kad kuo labiau degina, tuo poveikis geresnis), visgi, tai visiškai nepakeičia dantų ir tarpdančių valymo, o apie individualų poreikį naudoti burnos skalavimo skystį, turėtų spręsti jūsų odontologas.

Informaciją parengė:

Gydytoja odontologė Indrė Stankevičienė   

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?