Lietuvos neįgalieji turėtų geriau žinoti apie šiuos rizikos veiksnius

Shutterstock nuotr.

Džiaugėmės, kad mūsų organizuojamuose odontologinio švietimo mokymuose dalyvauja ir neįgalieji. Tikime, kad tai puiki proga gauti sveikatos palaikymui reikiamų žinių ir tuo pačiu tai gera galimybė mums, gydytojams, suprasti, ko nežinote ir suteikti šiomis temomis daugiau informacijos. Neįgalūs mūsų mokymo programos  dalyviai atskleidė, kad jiems trūksta žinių šiais klausimais:

Ėduonis – tai ne tik akimi matomos ertmės, bet ir įvairios dėmės. Konsultuodama savo pacientus dažnai juokauju, kad diagnozė yra vienu žingsniu sunkesnė nei sau yra nusistatęs pacientas. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad jei pacientas skundžiasi „skyle“ dantyje, kurią reikia paprasčiausiai užplombuoti, dažnai prireikia ne tik šios procedūros, bet ir sudėtingo endodontinio gydymo. Tuo tarpu, jei pacientas pats jaučia, kad jo dantų būklė yra „prastoka“, juos kartais tenka net šalinti. Mažai kam užkliūva baltos matinės dėmės danties paviršiuje, kurios nekelia jokių simptomų, tačiau į jas tikrai reikėtų atkreipti dėmesį, nes tai dažniausiai ir yra ėduonies pradžia, kai jį dar galima sustabdyti ir be brangių procedūrų, o tiesiog koreguojant įpročius. Aišku, pats žmogus negali žinoti, kokios kilmės yra ant danties atsiradusios dėmės, todėl turėtų kreiptis į gydytoją. Itin svarbu, kad pacientai tai darytų ir profilaktiškai, nes tuomet, kai danties pažeidimai randami anksti, besimptomiai, jų gydymas yra paprastesnis, pigesnis, keliantis mažiau diskomforto.

Mityba – itin svarbi burnos sveikatai. Tik mažiau nei pusė mūsų tyrime dalyvavusių neįgaliųjų žino, kad netaisyklinga mityba yra vienas svarbiausių veiksnių vystytis ėduoniui. Noriu pabrėžti, kad įvairaus pavidalo cukrus, gaunamas su maistu ir nepakankamas valymas yra du svarbiausi dalykai, kodėl pažeidžiami dantys. Neįgalieji privalo apie tai žinoti, nes esant neįgalumui, dažnai atsiranda papildomų maitinimosi ypatumų, pavyzdžiui, reikia valgyti dažniau ar racionas tampa siauresnis, renkamasi lengviau kramtomą maistą, todėl gali didėti odontologinių ligų rizika. Būtina akcentuoti tai, kad dantims gali pakenkti ne tik grynas cukrus, kurį patys pridedame į įvairius patiekalus, bet ir visokie jau paruošti gaminiai su paslėptu cukrumi, pavyzdžiui, padažai, greitas maistas, saldinti pieno gaminiai, pusryčių dribsniai, miltiniai gaminiai, jau nekalbant apie desertus ar saldžius gėrimus. Be to, atsiminkite, kad itin svarbus tokių produktų vartojimo dažnis, jei atsigėrėte saldintos kavos ar arbatos, jau turite praskalauti burną vandeniu ir nieko nevalgyti bent 3 valandas, kad dantys turėtų galimybę atsistatyti.

Būtina dantis valyti taisyklingai. Tam, kad dantys liktų sveiki, būtina juos ne tik valyti, bet ir tai daryti taisyklingai. Jūsų dantų valymas privalo trukti ne trumpiau 2 minučių, 2 kartus per dieną, o kartą per dieną būtina išsivalyti ir tarpdančius. Net 74 proc. neįgaliųjų mano, kad dantų valymui reikia rinktis vidutinio kietumo šepetėlius, tačiau tai yra netiesa. Odontologai rekomenduoja minkštų šerelių šepetukus, tai dažnai anglų kalba ant pakuotės žymima „Soft“, toks šepetėlis efektyviai nuvalo apnašą, bet tuo pačiu nepažeidžiamos jautrios dantenos, rečiau išdėvimi danties audiniai, nes nemažai žmonių šepetėlį spaudžia per stipriai ar valo netaisyklingais judesiais. Tai, kaip taisyklingai valyti dantis, informacijos rasite mūsų svetainėje.

Rekomenduojama rinktis dantų pastą su fluoru.  Tik 35 proc. neįgaliųjų žino, kad rekomenduojame naudoti dantų pastą su fluoru, dar mažiau jų žino, kiek fluoro jose turi būti. Neįgalieji dėl savo sveikatos būklės patenka į didesnės odontologinių ligų rizikos grupę, tad ypač atsakingai turėtų rūpintis burnos sveikata. Reikia žinoti, kad fluoras, esantis dantų pastoje yra ta veiklioji medžiaga, kuri stiprina danties audinius, padeda atsistatyti pradiniams pažeidimams. Žinoma, svarbu, kad prieš tai dantis būtų švariai nuvalytas. Paprastai, suaugusiems rekomenduojame dantų pastą su 1450 ppm fluoro, ši informaciją dažniausiai būna parašyta ant dantų pastos nugarėlės prie sudėtinių dalių.

Rūkimas blogina periodonto būklę. Mažiau nei pusė mūsų programos dalyvių žino, kad rūkymas blogina burnos sveikatos būklę. Būtina žinoti, kad rūkymas yra siejamas ne tik su burnos vėžiniais susirgimais, bet ir su itin dažna burnos sveikatos būkle – periodontitu. Tai liga, kuomet nyksta dantį laikančios struktūros, tad dantų šaknys apsinuogina, keičiasi jų padėtis, didėja tarpai tarp dantų, dantys tampa paslankūs, o vėliau jų visai netenkama. Kartais dėl šios ligos galima netekti net tų dantų, kurie atrodo visiškai sveiki. Šią ligą taip pat lydi tokie simptomai, kaip blogas burnos kvapas, kraujavimas iš dantenų, kartais atsiranda ir maudimas tarpdančiuose ar ties dantų šaknimis, pūliavimas iš dantenų vagelių. Kad šios ligos išvengtumėte ar bent ją pristabdytumėte, rekomenduojame atsisakyti rūkymo, periodiškai atlikti profesionalios burnos higienos procedūras bei kasdien atlikti kruopštų dantų valymą namie.

Informaciją parengė:

Gyd. odontologė Indrė Stankevičienė

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?