Būklė, kuri išgąsdina dažną nėščiąją

Shutterstock nuotr.

Jautriu vaikelio laukimo metu nėščiąsias neramina daugelis dalykų: nuo labiau kraujuojančių dantenų iki pasunkėjusios periodonto ligos, tačiau, jei reikėtų išskirti vieną, labiausiai gąsdinančią būklę, tai būtų dantenų išvešėjimas tarpdantyje, dantų spenelio išdidėjimas vadinami nėščiųjų epuliu ar ,,nėštumo tumoru“. Tai pavadinimai, kuriais vadinamas netikėtai per gan trumpą laiką išdidėjusios dantenos. Žodis „epulis“ pažodžiui reiškia „augimas ant dantenų“.

Kaip besilaukiančiai moteriai reikėtų įtarti šią būklę?

Epulis lengvai pastebimas, neskausmingas, dažniausiai pasireiškiantis tik tarp dviejų dantų. Gali būti tik iš išorinės dantenų pusės, gali būti tik iš gomurio pusės, gali  išdidėti ir uždengti kelis dantis, retai – iš abiejų dantų pusių.  

Ar nėščiąjai, pastebėjus tokį darinį reikėtų sunerimti?

Dažniausia tai gerybinis jungiamojo audinio išvešėjimas, atsirandantis dėl pastovaus mechaninio dirginimo, pavyzdžiui, kai protezo kraštas vis traumuoja danteną. Tai nutinka dėl blogai pagaminto ar pritvirtinto dantų protezo poveikio. Epuliu serga ir vyresnio amžiaus žmonės. Dantenų išvešėjimas atrodo kaip dantenų spenelio blizgus dažnai nelygaus paviršiaus rausvos, raudonos ar net melsvos spalvos lengvai kraujuojantis neskausmingas darinys. Serga ir vyrai, ir moterys. ,,Nėščiųjų epulis‘‘ taip vadinamas todėl, kad atsiranda iki 5 proc. besilaukiančių moterų. Neretai epulis pradeda augti nuo 3-5 nėštumo mėnesio.

Gydytojui pasirodyti būtina, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė, nesupainiotume pakitimo su kitais dantenų išviešėjimais ar burnos vėžiniais susirgimais, tačiau iš anksto išsigąsti tikrai nereikėtų.

 Kaip šie epuliai yra gydomi?

Pagimdžius vaiką, nedidelis epulis išnyksta. Dideli dariniai, nors po gimdymo ir sumažėja, bet visai neišnyksta, todėl šalinami vietinėje nejautroje chirurginiais metodais. Jei ir nedidelis darinys vis retsykiais kraujuoja, jį būtina šalinti greičiau, bet geriausia iki septintojo nėštumo mėnesio.

Jungiamojo audinio išvešėjimas, atsiradęs dėl dirginimo, gydomas koreguojant dantų protezą ar pakeičiant jį nauju.

Epulis ypač retai atauga vėl. Dažniausiai taip nutinka dėl nepašalintos dantenų dirginimo priežasties. Dantų akmenys, uždegimas dantenose provokuoja dantenų išviešėjimą, todėl kartu su kitomis procedūromis būtina ir gera asmeninė higiena bei reguliari profesionali higiena.

Informaciją parengė:

prof. Alina Pūrienė

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?