Atsikratykite mitų apie šį gydymo metodą

Shutterstock nuotr.

Praėjusioje paskaitoje kalbėjome apie danties plombavimą. Kartais vien tik danties plombavimo nepakanka. Tada reikalingas visiems girdėtas, bet ne visada iki galo suprantamas dantų šaknų kanalų (endodontinis) gydymas. Kasdienėje kalboje galime susidurti su tokiomis sąvokomis kaip „traukti nervą“, „negyvas dantis“ ir pan. Visi šie terminai ir kalba apie dantų kanalų gydymą.

Antrojoje paskaitoje kalbėjome apie danties anatomiją ir ėduonies vystymąsi. Išsiaiškinome, kad infekcijai pasiekus pulpą (danties nervą), reikalingas danties kanalų (endodontinis) gydymas. Jo tikslas – pašalinti visus pulpos audinius, kurie jau yra pažeisti, iš kanalų. Po to kanalus užpildyti specialia medžiaga, kad liktų sandarūs.

Galimos kelios situacijos, kada pradedamas endodontinis gydymas. Gana dažnai toks gydymas pradedamas pacientui atvykus dėl stipraus danties skausmo, kai ėduonies pažeidimas ir infekcija išplito iki pulpos ir sukėlė uždegimines reakcijas. Infekcijos užkrėstoje pulpoje susiformuoja uždegimas ir pulpoje esančios kraujagyslės tarsi patinsta ir pradeda spausti šaknų kanaluose esančius nervus. Todėl jaučiamas stiprus, pulsuojantis skausmas. Taigi diagnozė Pulpitas (danties vidinių audinių, pulpos, uždegimas) dabar turėtų būti aiškesnė, kalbama būtent apie šią situaciją. Vienintelis būdas pagydyti tokį dantį – pašalinti visus infekcijos pažeistus pulpos audinius, kartu su nervais ir kraujagyslėmis iš danties šaknies kanalų, t. y. „traukti nervą“. Nesijaudinkite, nors toks pasakymas skamba išties nemaloniai, stipriai traukti nervo gydytojui tikrai nereikia.

Shutterstock nuotr.

Bet ne visada dantų kanalų gydymas prasideda stipriu skausmu. Kartais uždegimas vyksta iš lėto, nesukeldamas didelio skausmo. Arba prasideda su trumpu skausmu, o jam praėjus, ilgą laiką galime nejausti jokių simptomų. Tačiau tai nereiškia, kad dantis sugijo ir kanalų gydymas nereikalingas. Lėtinio uždegimo metu pulpoje esantys nervai vis tiek pažeidžiami, jie apmiršta (todėl nejaučiame ne tik skausmo, bet ir bet kokios danties reakcijos į šaltį), o infekcija toliau plinta danties audiniais, kol pasiekia už danties šaknies esantį kaulą, kurį pradeda ardyti. Tuomet gydytojas įvardins tokius terminus kaip „pūlinys“, „uždegiminis židinys“ ar „destrukcija“, o pati diagnozė bus Periodontitas (aplink dantį esančių audinių uždegimas). Kartais tokie pūlinukai gali nesukelti jokių simptomų, bet dažnai pacientai kreipiasi pajutę, kad danties vietoje patino ir prasidėjo stiprus skausmas, ypač kramtant.

Gana dažnai su kanalų gydymu tenka susidurti, kai dantis jau yra plombuotas, o pati plomba yra didelė, t. y. arti pulpos. Tiek pati plomba, tiek į plyšelį tarp danties ir plombos patekusi infekcija gali dirginti nervą ir sukelti pulpos audinių uždegimą. Kartais tenka gydyti ir jau gydytus endodontiškai („negyvus“) dantis, kai infekcija kanaluose atsinaujina. Bet kokiu atveju, vienintelis kelias tokį pažeistą dantį sugydyti – išvalyti ir dezinfekuoti dantų šaknų kanalus, kad juose neliktų infekcijos.

Kanalų valymas

Prieš kanalų gydymą, jei yra poreikis, atliekamas nuskausminimas ir uždedama koferdamo sistema. Po to pašalinama sena plomba ir ėduonies pažeisti danties audiniai, t. y. dantis gręžiamas. Apie šias procedūras ir būdus kontroliuoti nerimą jau kalbėjome praėjusioje mokymų dalyje. Toliau atliekamas kanalų valymas ir dezinfekcija. Dantų kanalų valymui naudojami specialūs ilgi ir ploni į adatėles panašūs instrumentai kartu danties kanalus plaunant antiseptiniais medikamentais. Siekiant teisingai nustatyti dantų kanalų ilgį atliekamos danties rentgeno nuotraukos. Taip pat ilgio patikslinimui naudojami ir specialūs aparatai, kurių pypsėjimą galite girdėti atliekamo gydymo metu. Priklausomai nuo situacijos, kanalų gydymas dažniausiai būna kelių etapų procedūra, kuriai reikalingi keli vizitai. Dažnai medikamentai skirti kanalų dezinfekcijai turi būti paliekami kanaluose ilgesniam laikui. Taigi, jei jaučiamas didelis nerimas, nebūtina viską atlikti vieno vizito metu. Pakalbėkite ir pasitarkite su gydytoju, kurias procedūras norite atlikti šio vizito metu, kurias atidėti kitam kartui.

Kanalų gydymas – kelių etapų procedūra, kuriai reikalingi keli vizitai, o tarp vizitų vainike paliekamas laikinas užpildas – baltos spalvos plomba, kuri kito vizito metu galėtų būti lengviau ir greičiau išimama. Paskutiniame endodontinio gydymo etape dantų kanalai išsausinami ir užpildomi specialia medžiaga. Šiandien naudojama didelė įvairovė užpildų ir metodikų pildyti kanalus. Paprašykite savo gydytojo supažindinti ir papasakoti apie jo naudojamą metodiką, tam, kad tiek garsai, tiek kvapai, kanalų pildymo metu nekeltų nerimo. Pildymui gali būti naudojamas spaudimas, užpildas gali būti kaitinamas ir pan., taigi nežinant ir nesuprantant, kas vyksta, tikrai gali būti neramu.

Nors procedūra ir instrumentai – adatėlės galbūt atrodo bauginančiai, tačiau dažniausiai pacientai nejaučia jokio skausmo, nes prieš tai yra atliekamas nuskausminimas. Jeigu vis tiek skauda ar jaučiate didesnį diskomfortą, nepamirškite parodyti gydytojui sutartinių ženklų, paprašyti daugiau nuskausminančių vaistų ar pertraukėlių. Dėl sudėtingos danties šaknų kanalų anatomijos, endodontinis gydymas gali užtrukti ilgai (nuo 30 minučių iki 1 valandos ir ilgiau), tačiau procedūrą galime sustabdyti bet kuriuo metu ir atidėti kitam kartui uždėjus vaistų ir laikiną užpildą. Prieš vizitą pasiruoškite ir patys. Pagalvokite, kas padėtų nukreipti dėmesį ir mažinti nerimą procedūros metu. Čia tikrai pagelbėtų ausinukas su audio knyga ar mėgstama tinklalaide.

Shutterstock nuotr.

Vaizdinę medžiagą apie dantų kanalų gydymą rasite ČIA ir ČIA:

Namų darbai: 

Pamėginkite įsivaizduoti apsilankymą pas odontologą. Prisiminkite visas procedūras, nuskausminimą, ėduonies valymą, plombavimą ir pan. Kai viską prisiminsite, išrikiuokite procedūras pagal baisumą, nuo mažiausiai gąsdinančios. Pradėkite analizuoti kiekvieną procedūrą. Galbūt pavyks surasti ir vaizdinės medžiagos mūsų mokymuose ar internete, kurie padėtų geriau ją įsivaizduoti. Stebėkite, kaip jaučiatės galvodami apie procedūras. Apmąstykite, kas jus gąsdina labiausiai. Skirkite laiko kiekvienai procedūrai apgalvoti. Jei galvodami pradėsite jausti nerimą, pritaikykite mūsų nurodytas metodikas, kad sumažintumėte nerimą. Kai nurimsite, keliaukite prie kitos, labiau gąsdinančios procedūros. Taip pamažu mokykitės kontroliuoti nerimą ir baimę namuose, o išmoktas strategijas nerimui valdyti panaudokite gydymo metu.

 

 

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?