Dažniausia pasaulio liga: ar žinote, kas ją sukelia

Shutterstock nuotr.

Nėštumas – idealus metas sulėtinti gyvenimo tempą ir daugiau dėmesio skirti savo ir greitai gimsiančio vaikelio sveikatai. Kad besilaukianti moteris galėtų pasirūpinti savimi, pirmiausia ji turi turėti pakankamai žinių. Jei dalyvaujate mūsų mokymuose, dantų priežiūros tema jums įdomi ir aktuali. Mes, gydytojai ir mokslininkai, kurie jums surinko svarbiausią mokslu ir klinikine praktika grįstą informaciją, tikime, kad sugriausime mitą apie tai, kad nėštumas būtinai pažeis jūsų dantis. Taip, sutinkame, kad šis etapas yra itin jautrus ir lengva susidaryti sąlygoms, lemiančioms didesnę burnos ligų riziką, tačiau gerai žinant, kas šias būkles sukelia ir kaip jas suvaldyti, išlaikyti dantis sveikus nėštumo metu tikrai įmanoma.

Gera mamos burnos sveikata svarbi vaikelio sveikatai

Ar žinojote, kad dantų ėduonis yra užkrečiama liga? Savo vaikus labai ankstyvame amžiuje, kai išdygsta pirmasis dantis, užkrečia ne kas kitas, o mamos. Moksliškai įrodyta, kad, jei mama turi padidėjusį dantų ėduonį sukeliančių bakterijų kiekį, jos vaikas turi didesnę riziką susirgti dantų ėduonimi ankstyvame amžiuje. Taigi, kuo daugiau ėduonies pažeistų dantų turi mama, tuo didesnė rizika, kad dantų ėduonimi sirgs ir jos vaikas.

Kodėl nėštumo metu padidėja rizika sirgti ėduonimi?

Nėštumo metu daugelio moterų įpročiai pasikeičia ir ne visada į gerą. Aišku, drauge gali atsirasti ir tokių būklių, kurių jūs pakeisti negalite, tačiau žinoti, kaip jas valdyti – būtina.

Štai kelios priežastys, kodėl nėštumo metu pablogėja dantų būklė:

  • Pasikeitę dantų valymo įpročiai. Dažnai besilaukiančias moteris kamuoja nuovargis, kintanti nuotaika, todėl ir dantų priežiūrai skiriama mažiau laiko, praleidžiami dantų valymai.
  • Moterys itin dažnai nurodo, kad valant dantis provokuojamas pykinimo refleksas, todėl jos nutraukia kai kurių ar net visų dantų valymą.
  • Pasikeitę mitybos įpročiai. Besilaukiančios moterys yra linkusios save palepinti tuo, ko anksčiau vengdavo – saldumynais, miltiniais gaminiais ir kitu greitai skaidomų angliavandenių gausiu maistu. Tokia mityba yra tiesus kelias ėduoniui vystytis.
  • Maitinimosi dažnis. Dažnai nėščiosios valgo dažnai ir po truputį, nors kai kuriuos simptomus, pavyzdžiui, pykinimą tokia mityba gali malšinti, tačiau dažnai valgant nuolat „maitinate“ ir mikroorganizmus, ardančius danties audinį.

Verta gerai suprasti odontologinių ligų prigimtį

Odontologinės ligos yra sudėtingos ir daugialypės, o kad jų išvengtumėte, svarbu suprasti esminius dantį ardančius procesus. Kad galėtumėte aiškiai įsivaizduoti, kas vyksta skirtinguose danties sluoksniuose, primename, kad matoma danties dalis vadinama vainiku, o esanti kaule – šaknimi. Tuo tarpu, jei dantį perpjautume vertikaliai taip, kad matytume visas jo dalis, galėtume išskirti emalį, dentiną ir pulpą, dažnai populiariai vadinama tiesiog „nervu“.
Jei norite sužinoti daugiau praktinių patarimų, kas svarbu išsaugant danties anatomiją, skaitykite ČIA (str. Dantų anatomijos paslaptys: kodėl dantys gelsta, o juos gydyti taip brangu)

Tai kas gi tas ėduonis?

Dantų ėduonis, kariesas, kariozinė dėmė, ertmė ar tiesiog skylė dantyje – visi šie pavadinimai reiškia tą patį – procesą, kurio metu, veikiant mikroorganizmams, gyvenantiems ant danties likusiose nenuvalytose apnašose, ardomi danties audiniai.

Dantų ėduonis – tai ne tik matomos ertmės dantyje, bet ir įvairių spalvų dėmės – ypač baltos ir šiurkščios. Šios dėmės rodo aktyvią ligos eigą. Svarbu žinoti, kad balta, šiurkšti dėmė, atsiradusi ant danties, dažniausiai reiškia aktyviai progresuojantį ėduonį, bet, kol ši dėmė neištrupa ir netampa ertme, užtenka tik profilaktikos priemonių ir jos progresavimą galima visiškai sustabdyti (apie tokias priemones pasakosime kitose paskaitose), išvengiant danties gręžimo ir plombavimo. Jei danties ėduonies procesas sustoja, šios dėmės iš baltų tampa rusvomis, rudomis ar visai juodomis ir tokios gali likti visą žmogaus gyvenimą, tačiau svarbu, kad gydytojas reguliariai jas apžiūrėtų ir įsitikintų, kad šios dėmės yra „sandarios“, be ertmių.

Kai danties paviršiuje atsiranda ertmė – tai jau pažengusi ir uždelsta būklė, kuriai būtinas gydymas užplombuojant dantį. Svarbu žinoti, jog nepakeitus dantų valymo įpročių ir mitybos, net ir užplombuotą dantį toliau veiks nepalankūs veiksniai ir dantų ėduonis toliau pažeis audinius šalia plombuotų paviršių ar net suprotezuotuose dantyse.

Kodėl prasideda dantų ėduonis?

Pagrindinės priežastys, kodėl išsivysto dantų ėduonis yra dantį dengiančios nenuvalytos apnašos ir į burną patenkantys įvairaus pavidalo angliavandeniai. Nors beveik kiekvienas mūsų pacientas įvardina, kad jis stengiasi valyti savo dantis, mes, gydytojai, pastebime tipines vietas, kurios nepasiekiamos valant dantų šepetėliu ir įvairias kitas valymo klaidas. 

Kalbant apie dantims kenksmingus cukrus, reikia pabrėžti, kad net ir tie žmonės, kurie mano, kad saldumynų vartoja visai nedaug, jų gauna su kaupu – įvairių padažų, miltinių patiekalų, gėrimų pavidalu. Apie visus maiste tykančius pavojus taip pat pasakosime jau visai netrukus (ketvirtame straipsnyje).

Kalbant apie genetikos, vitaminų trūkumo ar nėštumo reikšmę dantų sveikatai, žmonės jų poveikį dažnai pervertina ir svarbiausios priežastys, visgi, lieka neteisingas dantų valymas ir mityba.

Jei norite apie šį procesą sužinoti daugiau ir pamatyti Jums paruoštą vaizdinę medžiagą, spauskite ČIA (str. AR KADA SUSIMASTĖTE, KODĖL JŪSŲ DANTYS GENDA IR KAIP TAI PAKEISTI?)

Danties pažeidimo eiga

Ėduonis prasideda danties emalyje ir pradžioje matosi tik dėmė – jokios ertmės dantyje nėra. Tokį pažeidimą dar galima sustabdyti tinkamomis profilaktinėmis priemonėmis.

Jei atsiradus ėduonies dėmei nėra imamasi papildomų profilaktikos priemonių ir nekeičiami kasdieniai įpročiai, ši dėmė progresuoja ir tirpsta ne tik emalis, bet prasideda ir gilesnių audinių pažeidimas – tokį dantį jau tenka gręžti ir plombuoti.

Laiku negydant danties ir pažeidimui dantyje didėjant, galiausiai pažeidžiama ir vidinė danties dalis – pulpa, o tada dažnu atveju jau prireikia sudėtingo ir brangaus danties kanalų gydymo.

Shutterstock nuotr.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA

 

Ar skausmas yra patikimas simptomas vertinant savo dantų būklę?

Shutterstock nuotr.

Ėduonies pažeistas dantis nebūtinai turi skaudėti, todėl kreiptis į gydytoją reikia ne tik tuomet, kai atsiranda simptomai, bet ir profilaktiškai ar matant pakitimus dantų paviršiuose.

  • Danties pažeidimo pradžioje žmogus dažniausiai nieko nejaučia.
  • Kai emalyje ištirpsta daugiau mineralų, žmogus gali pradėti jausti danties skausmą valgydamas saldų maistą.
  • Labiau pažengus ligai, padidėja danties jautrumas patekus šalto oro ar gėrimo, skausmas trunka trumpai, kelias sekundes.
  • Dantų ėduonis gali progresuoti be jokių simptomų, todėl galima klaidingai manyti, kad žmogaus dantys yra sveiki, nors pažeidimas progresuoja. Kai dantis pradeda skaudėti, tai dažniausiai reiškia, kad liga jau uždelsta ir gydymas bus sudėtingesnis, ilgesnis ir brangesnis, o gal ir visiškai neįmanomas. Būna, kad dantį tenka tiesiog išrauti.

Svarbu, kad net kai nėra jokių nusiskundimų ir simptomų jūsų dantis reguliariai tikrintų gydytojas odontologas, kuris įvertintų dantų ėduonies požymius ir spręstų, ar jums reikalingas odontologinis gydymas, ar profilaktinės procedūros, atkreiptų dėmesį, kuriose vietose lieka neišvalyto dantų apnašo, o gal tiesiog pasveikintų jus puikiai prižiūrint savo burną.

Nėštumas, dažniausiai, yra tas metas, kai moters gyvenime atsiranda daugybė naujų prioritetų, rūpesčių ir džiaugsmų. Kai kurias moteris džiugina tai, kad jos gali daugiau laiko skirti tiems dalykams, kuriems anksčiau trūkdavo dėmesio, pavyzdžiui, daugiau ilsėtis, rūpintis savo ir būsimo vaikelio sveikata. Tuo tarpu, kitas nėščiąsias  gana dažni vizitai pas šeimos gydytoją, kitus gydytojus specialistus ir atliekami tyrimai vargina. Nesvarbu, kuriai kategorijai bepriklausytumėte, rekomenduojame, kad vizitai pas gydytoją odontologą ir kruopšti burnos priežiūra atsidurtų šiame itin svarbių dalykų, kuriuos būtina atlikti prieš gimstant kūdikiui, sąraše.

Pixabay nuotr.

Dantų erozijos – šio amžiaus liga

Šiai dienai svarbu aptarti ir dar vieną būklę – dantų erozijas. Tai dantų pažeidimas, kai dėl tiesioginio rūgščių poveikio tirpsta danties audinys. Žmogus gali pastebėti, kad jo dantys nudilo, atsirado dantų jautrumas. Dažnai tai būna dantų erozijos, nors tikrąją priežastį gali nustatyti tik gydytojas odontologas. 

Rūgštys gali pasiekti dantis keliais būdais:

  • Esant gastroezofaginiam refliuksui ar vemiant, kai dantis pasiekia skrandžio rūgštis.
  • Dažnai vartojant rūgščius ar gazuotus produktus. 

 

Erozijas sukelia daugybė maisto produktų

Ar norite sužinoti, kurie produktai sukelia dantų erozinius pažeidimus? Štai dažniausi iš jų:

  • vaisių sultys (tiek natūralios, spaustos, tiek įvairiai supakuotos ir pagamintos),
  • vanduo su citrina,
  • vaisinė arbata,
  • įvairūs vaisiai,
  • fermentuotos daržovės (pavyzdžiui, rauginti kopūstai, agurkai),
  • gazuoti gėrimai,
  • sportiniai gėrimai.

Kai kurių produktų, pavyzdžiui, vaisių, fermentuotų daržovių, tikrai nepatariame atsisakyti, nes jie teikia žmogaus organizmui naudą, tačiau turite žinoti, kad po tokių produktų vartojimo valandą laiko neturėtumėte valyti dantų, kad nepašalintumėte suminkštėjusių danties audinių. Tuo tarpu kitus išvardintus produktus: gazuotus gėrimus, sportinius gėrimus, vandenį su citrina, vaisinę arbatą siūlytume riboti ar keisti žalia ar juoda arbata be cukraus, o geriausia, vandeniu. Įrodyta, kad natūralios sultys nėra tinkamas pasirinkimas siekiant maitintis sveikai, tad jas taip pat siūlome keisti alternatyvomis.

NUO ŠIOL JŪS ŽINOTE, KAD:

  • Dantų ėduonis pasireiškia įvairių spalvų dėmėmis ir ertmėmis dantų paviršiuose.
  • Dantų apnašas ir netaisyklinga mityba, ypač ta, kurioje gausu cukrų, yra pagrindinės priežastys, sukeliančios dantų ėduonį.
  • Ėduonį gali sukelti ne tik baltas cukrus, bet ir paslėptas cukrus įvairiuose produktuose.
  • Žmonės linkę pervertinti genetikos, vitaminų trūkumo, nėštumo reikšmę dantų ėduonies išsivystymui.
  • Kol ėduonis yra tik emalyje ir nėra ištrupėjusio dantų audinio ertmės, jį galima sustabdyti profilaktinėmis priemonėmis.
  • Kai danties paviršiuje atsiranda ertmė, tokį dantį jau būtina gydyti – išvalyti ir plombuoti.
  • Nekeičiant kasdienių mitybos ir dantų valymo įpročių, ėduonis toliau gali vystytis ir jau gydytuose, užplombuotuose ar net suprotezuotuose dantyse.
  • Skausmo nebuvimas nėra patikimas rodiklis galvoti, kad dantys yra sveiki.
  • Pagrindinės dantų erozijų priežastys yra rūgštus maistas ir skrandžio rūgštis patenkanti ant dantų.
  • Po rūgščių produktų vartojimo valandą nevalykite dantų.
  • Dantų erozijų pagrindiniai požymiai: dantų nudilimas ir jautrumas.
Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?