Išmokite laiku suvaldyti burnos ligas!

Nėštumas, dažniausiai, yra tas metas, kai moters gyvenime atsiranda daugybė naujų prioritetų, rūpesčių ir džiaugsmų. Kai kurias moteris džiugina tai, kad jos gali daugiau laiko skirti tiems dalykams, kuriems anksčiau trūkdavo dėmesio, pavyzdžiui, daugiau ilsėtis, rūpintis savo ir būsimo vaikelio sveikata. Tuo tarpu, kitas nėščiąsias  gana dažni vizitai pas šeimos gydytoją, kitus gydytojus specialistus ir atliekami tyrimai vargina. Nesvarbu, kuriai kategorijai bepriklausytumėte, rekomenduojame, kad vizitai pas gydytoją odontologą ir kruopšti burnos priežiūra atsidurtų šiame itin svarbių dalykų, kuriuos būtina atlikti prieš gimstant kūdikiui, sąraše.

Shutterstock nuotr.

Visuomenėje vyrauja daug įvairių mitų, susijusių su dantų ligomis. Dalis žmonių tiki, kad jų genetika „bloga”, todėl nesibaigiantys vizitai įvairioms odontologinėms procedūroms yra neišvengiami. Kiti tiki, kad už viską atsakingi vitaminai, tad jei burnoje atsiranda dantų pažeidimų, skuba griebtis kalcio ar kitokių tablečių. Tuo tarpu tretieji nenuilstamai ieško informacijos, kaip namų sąlygomis gamintomis priemonėmis saugotis nuo dantų ligų ar net kaip jas gydyti. Visi šie išvardinti mitai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl atsirado „Virtualus odontologas”, kurio misija – teikti kokybišką odontologinę informaciją visuomenei.

Šiame straipsnyje pateiksime rekomendacijas, kaip išvengti dantų ėduonies bei periodonto ligų, aptarsime pagrindines dantų valymo priemones bei taisykles.

 

Žinokite šias tris taisykles ir išvenkite dantų ėduonies

 

Mokslas jau seniai įrodė, kad dantų ėduonis – tai gyvenimo būdo liga, kurios įprastam žmogui galima 100 procentų išvengti. Siekiant išvengti dantų ėduonies rekomenduojame pagerinti burnos priežiūros įpročius ir laikytis 3 taisyklių:

  1. Kokybiškai valyti dantis du kartus per dieną.
  2. Riboti cukrų vartojimą.
  3. Naudoti fluoridus.

 

Ar tikrai dantis valote kokybiškai?

Nėštumo metu gali būti sunkiau valyti dantis dėl pykinimo, nuovargio, pakitusio skonio, tačiau būtina rasti jums tinkančius būdus, kaip šiuos pojūčius suvaldyti ir dantų valymo jokiu būdu nenutraukti. Juk 40 nėštumo savaičių yra tikrai ilgas laikotarpis, per kurį jūsų burnos sveikatai galima pakenkti, be to, infekcija burnos ertmėje tiesiogiai siejama ir su vaikelio sveikata: priešlaikiniu gimdymu, mažesniu vaikelio svoriu, nėštumo diabetu ar preeklampsija (– tai nėštumo metu atsirandanti būklė, kuriai būdingas aukštas kraujo spaudimas, baltymo aptikimas šlapime ir kūno patinimas).

Valant dantis svarbu atkreipti į šias pagrindines taisykles:

  • Dantis būtina 2 kartus per dieną valyti dantų šepetėliu ir pasta bei kartą per dieną išvalyti tarpdančius specialiu siūlu ar tarpdančių šepetėliais.
  • Ypatingą dėmesį dantų valymui skirkite prieš miegą. Nakties metu sumažėja seilių, saugančių ir stiprinančių dantis, išsiskyrimas, todėl likusių apnašų ant dantų poveikis tampa žalingesnis šiuo paros metu.
  • Dantų valymui rinkitės minkštą dantų šepetėlį, parduotuvėje ant tokio šepetėlio pakuotės žymima „Soft”.
  • Išvalius dantis liežuviu turėtumėte jausti glotnų ir lygų dantų paviršių.

 

 Norite sveikų dantų – ribokite cukrų vartojimą

Shutterstock nuotr.

 

Jei jūsų mityboje gausu įvairaus pavidalo cukrų, kad ir kaip gerai valytumėte savo dantis, naudotumėte brangiausias ir moderniausias burnos priežiūros priemones, dantų ėduonies suvaldyti nepavyks netaisyklingai maitinantis.

Dantų ėduonį sukeliantys mikroorganizmai negalėtų pažeisti danties audinio, jei negautų angliavandenių. Žinoma, labiausiai kenkia saldūs produktai, bet net ir nesaldžiame maiste yra cukrų, apie kuriuos neretai nepagalvojate. Mažinti cukraus vartojimą turėtume saugodami ir dantis, ir bendrą sveikatą, nes didelis cukrų kiekio vartojimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, susilpnėjusia imunine sistema, insultu, diabetu, antsvoriu, virškinimo sutrikimais, vėžiu. Plačiau apie sveiką mitybą dantims skaitykite ketvirtame straipsnyje.

Stiprinkite danties audinį – rinkitės fluoridus

 

Nors žiniasklaidoje vis pasirodantys straipsniai apie fluoro žalą kelia visuomenės nepasitikėjimą ir nerimą, mes, odontologai, žinome, kad fluoridai – įvairūs fluoro junginiai, vartojami vietiniam gydymui įvairiose profilaktikos priemonėse, maiste ir vandenyje, remiantis moksliškai pagrįstais įrodymais, stabdo ėduonies vystymąsi  ir sudaro sąlygas jo išvengti. Pirmame mokymų straipsnyje kalbėjome apie tai, kad ėduonis, kol yra savo pradinėje dėmės stadijoje, gali būti stabdomas profilaktinėmis priemonėmis: tinkama higiena, mityba ir naudojant fluoridus.

Kuo naudingi fluoridai?

  • Fluoridai sumažina mikroorganizmų galimybę išskirti kenksmingas rūgštis ir pakenkti danties audiniui.
  • Fluoridai stiprina emalio struktūrą, todėl dantis tampa atsparesnis mikroorganizmų išskiriamoms rūgštims.
  • Jei danties paviršius jau yra netekęs mineralų (demineralizuotas), fluoridai skatina jo atsistatymą (remineralizaciją). Tai vyksta tol, kol nėra ertmės dantyje.

Schutterstock nuotr.

Kur yra fluoridų?

Natūraliai fluoridų yra kai kuriuose maisto produktuose ir vandenyje. Fluoridų norma geriamajame vandenyje yra 0,7-1mg/l.

Efektyviausias kiekis fluoro yra burnos priežiūros priemonėse: dantų pastose, geliuose, dantų kremuose, odontologiniuose kabinetuose naudojamose medžiagose, skirtose ėduonies profilaktikai ir gydymui. Dantų pastose fluoridų koncentracija varijuoja nuo 240 ppm iki 1500 ppm (ppm nurodo, kiek dalelių fluoro yra milijone dalelių dantų pastos). Įprastu atveju suaugęs žmogus turėtų rinktis 1450 ppm fluorido koncentracijos dantų pastas, tačiau jūsų gydytojas gali individualiai jums parinkti tinkamą fluoridų kiekį ir vartojimo būdą.

 

Ar naudoti fluoridais papildytas priemones yra saugu?

Fluoridais papildytas burnos priežiūros priemones naudoti yra saugu. Šias priemones naudodami vietiškai, t.y. ant danties, stiprinsite dantų paviršių ir nepakenksite savo sveikatai. Fluoridais papildytų priemonių efektyvumą įrodo ir ilgalaikė kitų šalių patirtis, kur, pasitelkiant įvairias profilaktikos programas ir modelius, ženkliai sumažėjo ėduonies paplitimas.

 

Žinokite šias taisykles ir išvenkite periodonto ligų

 

Periodonto ligų (gingivito ir periodontito) išvengti padeda šios taisyklės:

  1. Puiki asmeninė burnos higiena
  2. Reguliari profesionali burnos higiena
  3. Dantenų masažas, tinkamai parinktos burnos priežiūros priemonės
  4. Pilnavertė mityba, sveikas gyvenimo būdas

 

  1. Puiki asmeninė burnos higiena – būtina

Shutterstock nuotr.

Netikėkite mitu, kad jei jūsų giminaičiai serga periodonto ligomis, jums taip pat tai nutiks. Užtikrinkite gerą burnos higieną kasdien, kad ant jūsų dantų neliktų

minkšto apnašo – pagrindinės periodonto ligų priežasties. Nepamirškite kasdien taisyklingai valyti dantis (apie tai skaitykite toliau šiame straipsnyje) bei kasdien valyti tarpdančius dantų siūlu ar tarpdančių šepetėliais.

  1. Nepraleiskite profesionalios burnos higienos procedūrų

Likęs nenuvalytas apnašas su laiku tampa kietais “akmenimis”, kurie jau nebenuvalomi dantų šepetėliu, todėl turi būti periodiškai nuvalyti gydytojo odontologo kabinete. Pirmiausia dantų akmenys odontologo kabinete valomi rankiniais ir mašininiais, garso ar ultragarso, instrumentais, po to dantys nupoliruojami specialia pasta ar sodos milteliais.

Akmenys, esantys virš dantenų, yra matomi ir plika akimi, o esančius po dantenomis pamatyti sudėtinga, juos gydytojas odontologas pastebi braukiant specialiu instrumentu per danties šaknies paviršių. Todėl būtina 1-2 kartus per metus lankytis pas gydytoją profilaktiškai, o nėštumo metu profesionalią higieną atlikti antro trimestro metu. Jei jūsų periodonto kišenės labai gilios, per kartą visus akmenis nuvalyti nepasiseka – tam reikalingi keli apsilankymai. 

Shutterstock nuotr.

 

3. Naudokite tinkamas burnos priežiūros priemones

Periodonto ligomis sergantiems pacientams rekomenduojamos priešuždegiminėmis, sutraukiančiomis savybėmis pasižyminčios dantų pastos su įvairiais žoliniais ekstraktais. Kadangi sergant periodontitu neretai apsinuogina dantų šaknys, kurios yra itin jautrios ėduoniui, dantų pastoje taip pat turi būti ir fluoro. 

4. Užtikrinkite pilnavertę mitybą

Šiandien niekas neabejoja, kad mityba turi didžiulės įtakos sveikatai. Mokymų dalyse, kuriose kalbėjome apie dantų ėduonies išsivystymo priežastis, akcentavome cukraus sukeliamą žalą, o štai, kalbant apie periodonto ligas, turite žinoti, kad siekiant užkirsti kelią joms, turite pasirūpinti subalansuota ir pilnaverte mityba, kuri užtikrins periodonto audinių aprūpinimą reikalingomis medžiagomis bei tinkamą imuninės sistemos funkciją.

 

Taisyklingo valymo patarimai

 

Mes, gydytojai odontologai, dažnai girdime, kad mūsų besilaukiančios pacientės stengiasi prižiūrėti savo dantis, tačiau patikrinus jų dantis pastebime, kad daugeliu atvejų žinių ir įgūdžių trūksta tam, kad išlaikytumėte dantis sveikus nėštumo metu ir po jo. Jau papasakojome jums kaip išvengti dantų ėduonies bei periodonto ligų, todėl šioje straipsnio dalyje aptarsime pagrindines dantų priežiūros priemones ir jų privalumus.

Dantų šepetėlis

Turbūt tai vienintelė burnos priežiūros priemonė dėl kurios reikalingumo nei vienas mūsų pacientas neabejoja. O štai, kokį pasirinkti, sklando daug mitų. Renkantis dantų šepetėlį, patariame atkreipti dėmesį į šiuos kriterijus:

  1. Minkštas dantų šepetėlis – tokį turėtumėte rinktis įprastu atveju. Kietas – nėra tinkamas jūsų dantims, juo galite lengviau pažeisti dantų emalį, dantenas, ypač jei valant naudosite stipresnę valymo jėgą. Tiesa, kietesniu šepetėliu galite valyti išimamas dantų plokšteles, jei jas nešiojate.
  2. Dantų šepetėlio galvutės dydis. Svarbu, kad dantų šepetėlio galvutė nebūtų per didelė, stebėkite, ar pasiekiate nuvalyti krūminius dantis iš visų pusių. Gali būti, kad paskutinio danties nuvalymui teks naudoti dantų šepetėlį mažesne galvute ar specialų vieno danties šepetėlį.
  3. Šereliai. Patariame rinktis dantų šepetėliussu plonesniais šereliais. Natūralaus pluošto šepetėliai nerekomenduojami, nes lengviau pažeidžia dantenas, kai pradeda lūžinėti dėl dėvėjimosi.
  4. Rankenėlė – ji valymo kokybei reikšmingos įtakos neturi, tačiau rekomenduojame rinktis dantų šepetėlį su neslystančia, tinkamo rankai storio bei nedaug išlenkta rankenėle.
  5. Elektrinis ar įprastas? Tinkamai išvalyti dantis galima bet kuriuo iš šių šepetėlių, tačiau, jei trūkstate motyvacijos arba kyla fizinių sunkumų valant dantis, pavyzdžiui, jums sunku ilgiau išlaikyti pakeltas rankas, tikrai galite rinktis ir elektrinį dantų šepetėlį.

 

Dantų pasta

Dažnai populiariojoje žiniasklaidoje galima sutikti nepatikrintos, mokslu neparemtos informacijos, kurią paskaitę žmonės imasi dantų pastas gaminti namie, tam panaudodami aliejus, sodą, citrinos rūgštį ir taip neretai sau pakenkdami. Mes skatiname jus rinktis tradicines dantų pastas atsižvelgiant į šiuos kriterijus:

  1. Kadangi ėduonies paplitimas tarp Lietuvos gyventojų yra arti 100 procentų, rekomenduojama rinktis dantų pastą su fluoridais. Fluoras atstato pradėjusį irti danties audinį pradinėje ėduonies stadijoje ir gali sustabdyti šios ligos progresavimą. Žmonės, kurie bijo naudoti dantų pastas su fluoridais dėl jų galimos žalos, turėtų atsiminti, kad fluoridų kiekis dantų pastoje yra saugus sveikatai. Aišku, dantų pastos negalima nuryti. Jei nesate tikri, ar jūsų dantų pasta turi fluoridų, tai galite sužinoti pažvelgę į jos sudėtį, kurioje rašoma fluoridų koncentracija konkrečiame produkte, dažniausiai 500, 1000 ar 1450 ppm fluoridų. Įprastas suaugęs žmogus turėtų rinktis pastarąją – 1450 ppm fluoridų turinčią dantų pastą.
  2. Sudėtinės dalys. Nesant patologinių burnos būklių ar ligų, geriausia rinktis dantų pastas su kuo mažiau sudėtinių dalių. Privalumas, jei dantų pastos sudėtyje nėra parabenų, natrio laurylsulfato. 
  3. Skonis, kvapas, putojimo savybės. Venkite priemonių, kurios yra itin ryškios spalvos, gausaus putojimo, nes šioms savybėms pasiekti reikalinga daugiau įvairių cheminių sudėtinių dalių.
  4. Rinkitės dantų pastą pagal savo poreikius, pavyzdžiui, jei sergate periodontitu, jums tiks specialios žolelių (šalavijų, medetkų, ramunėlių, mėtos, arnikos) ekstraktais praturtintos dantų pastos. Jei pastebite, kad gausiai kaupiasi kietosios dantų apnašos – konkrementai („akmenys“), rinkitės pastas, mažinančias dantų apnašų kaupimąsi. Balinančios dantų pastos neturėtų būti naudojamos pastoviai ir netiks tiems, kurių dantenos jautrios, sergantiems periodonto ligomis.
  5. Ekologiška – geresnė? Į Lietuvą atkeliavus naujoms ekologiškumo madoms pastebime, kad neretas mūsų pacientas pasirenka ekologiškas dantų pastas, tačiau tai ne visada yra gerai. Pritariame, kad dantų pasta su mažiau cheminių sudedamųjų dalių yra geriau, tačiau fluoridai jose taip pat turėtų būti. Rinkitės dantų pastas turinčias abiejų šių dantų pastų rūšių privalumus.

 

Tarpdančių valymo priemonės

Tarpdančių valymo priemones naudoti vieną kartą per dieną rekomenduojame visiems savo pacientams, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar būklės. 

Ką rinktis: dantų siūlą ar tarpdančių šepetėlį?

Galite naudoti bet kurią iš šių priemonių pagal tai, kurią naudoti jums patogiau. Jei jūsų tarpdančiai siauri, tamprūs – patogiau naudoti siūlą, kuris yra siauresnis. Jei jūsų tarpdančiai platūs – rinkitės tarpdančių šepetėlius. Neretai patogu naudoti skirtingas priemones skirtingiems dantims ar jų grupėms. Reikia atminti, kad dantų siūlas gerai išvalo susisiekiančius dantų šonus, o tarpdančių šepetėliai – tarpą tarp dantų ties dantenomis.

Kaip išsirinkti ir tinkamai naudoti dantų siūlą?

shutterstock nuotr.

 

Jeigu jums sunku tarpdančių siūlu pasiekti krūminius dantis, galite rinktis dantų siūlą su specialiu plastikiniu laikikliu.

Siekiant išvengti dantenų pažeidimo tarpdančių siūlu, jį naudoti reikia vadovaujantis šiomis taisyklėmis: valant siūlu jį priglauskite ir traukite palei danties kontaktinį paviršių tol, kol įeisite šiek tiek po dantenomis, judesį atlikite kelis kartus. Svarbu nenaudoti siūlo grubiai. Skausmas ir diskomfortas gali rodyti, kad juo naudojatės neteisingai. Nedidelis kraujavimas gali rodyti, kad tam tikroje vietoje atsirado dantenų uždegimas ir būtent šioje vietoje reikalingas kruopštus valymas visomis priemonėmis. Beje, šioje situacijoje reikėtų apsilankyti ir pas gydytoją odontologą, kuris išsiaiškins tikrąsias dantenų kraujavimo priežastis. Į dantų gydytoją reikėtų kreiptis ir tuo atveju, jei valant tarpdančius siūlu jis „kimba”, pleišėja.

Kaip reikėtų taisyklingai valyti siūlu, galite matyti ir šiame VIDEO (anglų k.).

Kaip tinkamai naudoti tarpdančių šepetėlį?

Shutterstock nuotr.

Jei jūsų tarpdančiai platesni, patogu juos valyti tarpdančių šepetėliais. Tarpdančių šepetėlio dydį turite prisitaikyti individualiai: šepetėlis neturi būti per laisvas, nes tokiu atveju gerai neišvalys tarpdančio, tačiau ir ne per didelis, kad jo įvesti nereikėtų didele jėga. Verta turėti kelių skirtingų dydžių šepetėlius, skirtus skirtingo dydžio tarpdančiams. Tokie šepetėliai nėra vienkartiniai, juos galima naudoti keletą kartų, tačiau matant, kad šepetėlis užsilankstė, nusidėvėjo – verta jį keisti.

Kaip naudotis tarpdančių šepetėliais galite matyti šiame VIDEO (anglų k.)  

Kokias papildomas priemones verta turėti savo vonioje:

  1. Vieno danties šepetėlis. Šis šepetėlis padeda išvalyti sunkiai prieinamas vietas už krūminių dantų. Šį šepetėlį galima naudoti ir nėščiosioms, esant išreikštam pykinimui arba nešiojant breketus. Valymą tokiu šepetėliu derinkite kartu su įprastu šepetėliu.

  1. Tarpdančių irigatorius – tai prietaisas, kuris purškia vandenį ar chemines priemones į tarpdančius ir juos išvalo. Šis prietaisas tarpdančius išvalo greičiau ir patogiau nei kitos tarpdančių priemonės, tačiau jo kaina ne visiems prieinama. Tokio prietaiso privalumas ir tai, kad didelio spaudimo vanduo ne tik plauna tarpudančius, bet ir masažuoja dantenas.

Shutterstock nuotr.

 

  1. Burnos skalavimo priemonės. Geriausia burnos skalavimo priemonė yra vanduo, jis pašalina maisto likučius burnoje, sumažina cukrų koncentraciją seilėse ir taip sumažina ėduonies riziką. Specialios burnos skalavimo priemonės reikalingos tuomet, kai paūmėja ėduonies ar periodonto ligos, sergama burnos gleivinės ligomis, taip pat po chirurginio gydymo. Cheminės burnos skalavimo priemonės ne tik sumažina dantų apnašų kiekį, bet ir sunaikina burnos ligas sukeliančius mikroorganizmus bei neutralizuoja žalingus mikroorganizmų išskiriamus produktus. Prisiminkite, jog pastovus skalavimo skysčių su antimikrobinėmis medžiagomis  naudojimas gali pridaryti daugiau žalos, negu duoti naudos, todėl dėl tikslios naudojimo trukmės jums patars jūsų gydytojas. Jei renkatės šias priemones, ieškokite tokių, kurių sudėtyje nėra alkoholio, sausinančio burnos gleivinę.

Ko nereikėtų naudoti dantų priežiūrai:

  1. Mediniai krapštukai – jais lengva pažeisti dantenas. Vietoj to rinkitės tarpdančių šepetėlį ar siūlą.
  2. Siuvimo siūlas. Šiais laikais, kai turime tokį platų priemonių pasirinkimą atrodo keista apie tai kalbėti, bet yra nemažai pacientų, kurie tarpdančių valymui naudoja netinkamas priemones – siuvimo siūlą, arbatos pakelio siūlą. Šiais siūlais galima sužeisti burnos audinius.

Apžvelgus pagrindines dantų priežiūros priemones norime jums pateikti informaciją apie taisyklingą dantų valymą.

Kokybiškas dantų valymas

Kokybiškai nuvalius dantų apnašą galima išvengti ėduonies ir periodonto ligų. Dantis reikia valyti kruopščiai, nepamirštant nei vieno danties paviršiaus. Būtina ir sukamaisiais judesiais masažuoti dantenas.

Prisiminkite, ypač pamirštamos vietos yra: tarpdančiai, už galinių dantų, apatinio žandikaulio priekinių dantų liežuvinis paviršius ir ties krūminiais dantimis, kur neretai dar ir liežuvis trukdo gerai išsivalyti.

Kaip suprasti, ar tinkamai valote dantis?

Pačiam žmogui susivokti kur gerai valyta, kur nelabai yra sunku. Visiems, norintiems išmokti gerai išsivalyti burną, galima rekomenduoti vaistinėse parduodamas dažo medžiagas – sukramčius dažo tabletę, ar paskalavus dažo tirpalu, minkštasis dantų apnašas nusidažo ryškia spalva. Tada pamatomi neišvalyti dantų paviršiai. Dažo medžiaga nusivalo naudojant dantų pastą ir šepetėlį. Reikėtų žiūrėti per kiek laiko galima išsivalyti visas nusidažiusias minkštojo apnašo vietas. Tai laikas, reikalingas kaskart valant dantis.

Keletas svarbių faktų apie dantų valymą:

  • Dantis būtina valyti du kartus per dieną, tačiau dažnesnis valymas jau nebeefektyvus, o kartais ir žalingas.
  • Svarbiausia dantis švariai išsivalyti prieš miegą, nes miego metu sumažėja seilėtekis, o kartu ir apsauginės seilių savybės. Kitą kartą dantis reikia išvalyti ryte prieš ar po pusryčių, ar kitu laiku iki pietų.
  • Kiekvieno danties kiekvieno paviršiaus nuvalymui rekomenduojama atlikti nuo 5 iki 10 judesių. Visų dantų nuvalymui prireiks nuo 2 iki 3 minučių. Papildomai reikės skirti laiko tarpdančių išvalymui siūlu ar tarpdančių šepetėliu.
  • Po kiekvieno valgio dantų valyti nerekomenduojama. Per dažnas valymas gali pažeisti dantenas ir dantis.
  • Po kiekvieno valgio reikėtų išsiskalauti burną vandeniu.
  • Dantų nerekomenduojama valyti horizontaliais judesiais, nes taip pažeidžiate emalį dantų žandiniuose paviršiuose.
  • Išvalius dantis, liečiant liežuviu turėtumėte jausti glotnų ir lygų dantų paviršių.

 

Kokią dantų valymo techniką rinktis?

Shutterstock nuotr.

Dantų valymo judesiai gali būti vertikalūs šluojamieji nuo dantenų link dantų krašto ar kramtomojo paviršiaus arba sukamieji (maži ratukai). Dantis rekomenduojama pradėti valyti nuo galinių (krūminių) dantų žandinių paviršių ir tęsti link priekinių nepraleidžiant nė vieno danties, kiekvieną dantį nuvalant 5-10 judesių.

Kaip taisyklingai valyti dantis, galite pamatyti šiame VIDEO (anglų k.) 

Ar žinojote, kad yra kelios situacijos, kai nevalia valyti dantų?

  1. Nevalykite dantų, jei ką tik rūgščiai pavalgėte (vaisių ar uogų, įvairių rūgščių padažų, raugintų produktų ir kita), gėrėte rūgštaus ar gazuoto gėrimo (vandens su citrina, gazuoto mineralinio vandens, sulčių, gaiviųjų gėrimų, vyno). Po šių produktų vartojimo iki dantų valymo turi praeiti valanda.
  2. Negalima valyti dantų ir po vėmimo epizodo, nes dantis paveikia rūgštis, kuri minkština dantų emalį, todėl valantis emalis gali būti papildomai pažeidžiamas.

 

DABAR JŪS JAU ŽINOTE, KAD:

  • Dantų apnašos yra gelsvos ar gelsvai-žalsvos spalvos.
  • Dantų valymas yra viena pagrindinių dantų ėduonies ir periodonto ligų profilaktikos priemonių, o likę maisto likučiai turi tiesioginę įtaką šių ligų išsivystymui.
  • Dantis nuosekliai valykite 2 kartus per dieną minkštu dantų šepetėliu, dantų pasta su fluoru, valykite tarpus tarp dantų (tarpdančių siūlu ar šepetėliais).
  • Sritims, kurias sunkiai pasiekiate, papildomai naudokite vieno danties šepetėlį.
  • Naudokite dantų pastas papildytas fluoru, suaugusiam žmogui rekomenduojama dantų pasta su 1450 ppm fluoro.
  • Kokybiškai išvalius dantis, turėtumėte liežuviu jausti glotnų, lygų dantų paviršių.
  • Po valgio skalaukite burną vandeniu, kad pašalintumėte maisto likučius.
  • Pavalgius rūgščių produktų nevalykite dantų apie valandą laiko.
  • Reguliariai tikrinkitės dantų sveikatą, atlikite profesionalią burnos higieną. 
Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?