Neįgalieji turėtų atkreipti dėmesį į cholesterolio kiekį

Pixabay nuotr.

Neįgalieji mažiau juda, todėl jų energijos poreikis mažesnis. Valgant riebaus maisto, padidėja aterosklerozės rizika. Vienas esminių mitybinių veiksnių, skatinančių aterosklerozės vystymąsi – cholesterolis.

Cholesterolis ir mityba

Didelė cholesterolio koncentracija kraujo plazmoje yra vienas iš svarbiausių ankstyvos aterosklerozės rizikos veiksnių. Cholesterolio koncentracija kraujyje gali didėti, kai su maistu gaunama ne tik jo, bet ir daug sočiųjų riebalų rūgščių bei maisto kaloringumas yra per didelis. Daug sočiųjų riebalų rūgščių yra riebioje mėsoje, nenugriebtame piene, grietinėlėje, grietinėje, riebiame sūryje, svieste. Augaliniuose aliejuose ir jūros žuvyse esančios nesočiosios riebalų rūgštys padeda sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Nustatyta, kad bendro cholesterolio koncentracijai padidėjus 1 proc. rizika susirgti kraujotakos sistemos ligomis gali padidėti 2 proc. Todėl kiekvienam sulaukusiam 20 metų amžiaus maždaug kas 5 metus reiktų pasitikrinti cholesterolio koncentraciją. Ji turėtų būti iki 5,2 mmol/l. Jeigu cholesterolio koncentracija siekia 5,2 — 7,8 mmol/l ribas, reikia susirūpinti savo mityba ir gyvenimo būdu, o jei cholesterolio koncentracija viršija 7,8 mmol/l, jau reikia pasikonsultuoti su gydytoju.

Norint, kad cholesterolio koncentracija kraujo plazmoje būtų normali, rekomenduojama atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:

  • suvartojamo maisto kaloringumas neturi viršyti organizmo poreikio;
  • kuo mažiau vartoti maisto, kuriame gausu gyvūninės kilmės riebalų;
  • valgyti maistą, kuriame yra didelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių;
  • valgyti daug maisto produktų, kurių sudėtyje yra didelis skaidulinių medžiagų kiekis. Skaidulinių medžiagų paros norma žmogaus racione yra 20—30 g;
  • svarbus cholesterolio lygio reguliavimo veiksnys yra fizinis aktyvumas, kuris padeda sureguliuoti svorį ir sumažinti riziką susirgti kraujotakos sistemos ligomis;
  • per parą su maistu gaunamo cholesterolio kiekis neturi būti didesnis kaip 300 mg.

 

Rekomenduojamas cholesterolio kiekis paros maisto davinyje – 300 mg. Kai kuriuose maisto produktuose cholesterolio yra ypač daug. Tokių produktų reikėtų atsisakyti arba valgyti labai mažai. Lentelėje pateikiamas cholesterolio kiekis kai kuriuose maisto produktuose mg/100 g produkto.

Cholesterolio kiekis kai kuriuose maisto produktuose (mg/100 g produkto)

 

Maisto produkto pavadinimas

Cholesterolio kiekis, mg/100g

Kiaulių smegenys

Vištų kepenys

Kiaulių kepenys

Jaučių, veršių kepenys

Jautienos liežuvis

Ikrai

Sviestas

Kiaušinis (100 g)

Kiaušinio trynys (100 g)

Grietinėlė (35% riebumo)

Ungurys

Krevetės

Jautienos kumpis

Riebus sūris

2500

380

340

300

80

588

250

438

1636

109

140

152

70

103

 

Informaciją parengė:

Prof. Rimantas Stukas

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?