Prisijaukinkite dažniausią odontologinę procedūrą

Shutterstock nuotr.

Jau susipažinome su profesionalios burnos higienos procedūra bei svarbiausiais principais, kaip išlaikyti dantys sveikus. Vis dėlto, jei dantų sveikų išsaugoti nepavyko, jiems bus reikalingas gydymas. Suprantame, kad šiuose mokymuose dalyvaujate, nes būtent tai jums kelia nerimą ir baimę. Šios paskaitos metu mėginsime supažindinti jus su pagrindiniais kiekvieno gydymo etapais, naudojamais instrumentais ir medžiagomis. Tikimės, kad po paskaitos žinosite daugiau ir jausitės daug drąsiau gydymo metu, kai suprasite, kaip viskas vyksta.

Nuskausminimas

Tikrai esame girdėję pacientų istorijų apie gydymą vaikystėje, kuris taip traumavo, kad iki šiol verčia vengti lankymosi pas odontologą. Šiandien kalbame apie odontologiją be skausmo. Jau turėtume pamiršti visus nemalonius prisiminus iš vaikystės. Visa tai – dėka efektyvaus nuskausminimo, kuris neatsiejama šiuolaikinio odontologinio gydymo dalis. Ir ne tik dėl to, kad galime išvengti bet kokio pobūdžio skausmo, bet ir dėl to, jog pacientai jaučiasi ramiau žinodami, kad jiems neskaudės. Ką daryti, jei pati nuskausminimo procedūra kelia baimę? Kaip ir minėjome ankstesnėse paskaitose, pirmiausia turime išanalizuoti, kodėl bijome ir bandyti palengva tvarkytis su baimėmis. Jei bijote adatų – nežiūrėkite nuskausminimo metu ir nukreipkite dėmesį kitur. Jei baisus skausmas – yra priemonių tvarkytis ir su juo. Paprašykite savo odontologo, kad prieš atliekant nuskausminimą pateptų gleivinę vietiškai veikiančiu nuskausminančiu geliu, kuris padarys patį dūrį malonesniu. Bijote, kad nuskausminimas nesuveiks? Prieš vizitą išgerkite vaistų nuo skausmo. Įrodyta, kad papildomai išgerti vaistai nuo skausmo sustiprina vietinio anestetiko poveikį. Ir svarbiausia, nuskausminimo metu giliai kvėpuokite ir nukreipkite mintis. Įrodyta, kad nuskausminimas sukelia mažiausią diskomfortą, kai atliekamas lėtai. Taigi, neskubėkite bei išmokite nusiraminti šios procedūros metu ir visas likęs gydymas bus lengvesnis.

Procedūros trukmė: 1-2 min.

Kaip palengvinti procedūrą: tai bene trumpiausia procedūra, taigi patiriamas diskomfortas bus trumpas. Procedūros metu motyvuokite ir raminkite save, kad po to bus tik geriau ir visas likęs gydymas bus lengvesnis. Nepamirškite, jog reikės palaukti, kol nuskausminimas suveiks, taigi po nuskausminimo procedūros laukia pertrauka, kurios metu galėsite atsipūsti.

Koferdamo sistema

Dar viena procedūra, kuri gali išgąsdinti mūsų pacientus – danties izoliavimas koferdamo sistema. Viena iš svarbiausių odontologo užduočių – užtikrinti drėgmės kontrolę gydymo metu. Drėgmė ir seilėse esantys mikroorganizmai sumažina odontologijoje naudojamų medžiagų kokybišką veikimą. Išvengti seilių patekimo ant danties kai kuriais gydymo atvejais padeda koferdamo sistema. Principas čia paprastas, naudojama speciali guma, kurioje padaromos viena ar kelios skylutės, pro kurias guma užmaunama ant dantų. Kad nenuslystų, guma fiksuojama specialiu žiedu, kuris prisispaudžia prie danties ir išlaiko gumą. Kas dažniausiai gąsdina mūsų pacientus? Žiedą gydytojas užmauna su specialiomis replėmis, kurios gali atrodyti nemaloniai. Užfiksavus žiedą ant danties vainiko, galite jausti nedidelį maudimą ar spaudimą toje vietoje. Dažnai pacientai jaučiasi nesaugiai, tarsi negalėtų kvėpuoti uždėjus koferdamo gumą. Bet izoliuojama tik burnos ertmė, pacientas toliau gali kvėpuoti pro nosį, o seiles ryti pats. Guma izoliuos ne tik dantį nuo seilių, bet ir jūsų burną nuo visų medikamentų, kuriuos gydytojas naudoja. Dėl to turėtumėte jaustis dar saugiau.

Skamba sudėtingai? Viską paprasčiau įsivaizduoti padės ŠIS vaizdo įrašas.

Procedūros trukmė: 1-2 min.

Kaip palengvinti procedūrą: tai dar viena trumpa procedūra. Atidžiai su ja susipažinkite, žinokite, kas po ko atliekama. Pamėginkite mintyse nuspėti atliekamus žingsnius. Žinodami veiksmų seką, geriau įsivaizduosite, kiek dar liko, o apgalvodami žingsnius nukreipsite dėmesį ir neleisite sau nerimauti.

 

Ėduonies, senos plombos valymas

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam danties gręžimas būtų malonus. Priešingai, didžioji dalis pacientų vien nuo gręžimo garso pašiurpsta, gali jausti baimę procedūrai. Visgi, kitaip išvalyti ėduonies pažeistų audinių ar pašalinti seno užpildo (plombos) negalime. Odontologo kabinete galite rasti dviejų rūšių grąžtus –greitaeigius ir lėtaeigius, priklausomai nuo apsisukimų skaičiaus. Su pirmaisiais valomi kietesni danties audiniai, pvz., emalis ar vėlesniuose etapuose atliekama plombos apdaila. Būtent šie grąžtai ir skleidžia tą aukštą, šaižų, „zvimbiantį“ garsą. Praktiškai visada šie grąžtai aušinami vandeniu. Jais atliekamas pirmasis ėduonies pažeisto danties valymo etapas, šalinamas sena nekokybiška ar laikina plomba. Vėliau, gilesni danties sluoksniai išvalomi su lėtaeigiu grąžtu. Šis gręžimas sukelia didesnę vibraciją, kurią gali jausti pacientas. Ėduonies pažeistų audinių valymas gali būti baigiamas rankiniais instrumentais, kurie tarsi šaukštelis išgremžia visus likusius minkštus ėduonies suardytus danties audinius.

Shutterstock nuotr.

Kaip tai atrodo galite pamatyti ČIA:

Procedūros trukmė: 10-15 min.

Kaip palengvinti procedūrą: šios procedūros metu galite panaudoti kelias iš anksčiau minėtų metodikų. Su nerimu kovoti padės dėmesio nukreipimas, kvėpavimas ir reguliarios pertraukos. Jei su nerimu tvarkytis nepavyksta, nepamirškite, bet kada galite nutraukti procedūrą ir pratęsti ją kito vizito metu. Dabar jau žinote, kokie instrumentai naudojami atliekant ėduonies valymą. Pamėginkite identifikuoti, su kokiu instrumentu, greitaeigiu ar lėtaeigiu, atliekamas danties valymas. Po procedūros pakalbėkite su gydytoju, nurodykite, kuris instrumentas sukelia daugiau diskomforto, galbūt gydytojui pavyks kitą kartą atsižvelgti į jūsų pageidavimus ir vieną ar kitą instrumentą naudoti daugiau ar mažiau.  Susipažinote su danties anatomija bei ėduonies vystymosi eiga. Galbūt dabar norėtumėte panaudoti šias žinias? Pasikalbėkite su gydytoju, galbūt galėsite pertraukų metu stebėti ėduonies valymo ir danties plombavimo eigą. Nežinomybė – vienas iš dažniausių veiksnių keliančių nerimą. Suprasdami ir žinodami procedūros eigą, jausitės labiau motyvuoti atlikti gydymą, o gal ir visai pamiršite nerimą.

Plombavimas

Pašalinus visus pažeistus danties audinius, dantyje esančią ertmę būtina atstatyti. Dažniausiai ertmei užpildyti naudojama plomba, kuri sukietėja pašvietus su specialia lempa. Tokio užpildo sukietėjimui būtina mėlyna šviesa, kurią turbūt jau esate pastebėję odontologo kabinete. Danties atstatymas vyksta nedideliais gabalėliais sluoksniuojant minkštą plombinę medžiagą ir kiekvieną sluoksnį kietinant lempa. Tai turbūt lengviausiai paciento toleruojama gydymo procedūra, kuri gali užtrukti nuo 10 minučių, jei pažeidimas nedidelis, ar 30 minučių ir ilgiau, jei „skylutė“ buvo didesnė. Prieš plombavimą danties paviršius turi būti paruošiamas, kad plomba liptų prie danties. Todėl nenustebkite, jei išgirsite gydytoją prašantį asistento paduoti rūgštį ir „bondą“. Tai speciali mėlynos spalvos rūgštis, kuri pašiurkština danties paviršių, o „bondas“ atstoja klijus. Jei ertmė yra tarpdantyje (o čia dažniausiai ir prasideda ėduonies pažeidimas), tai tokio danties plombavimui reikalingos specialios plastmasinės ar metalinės juostelės. Jos atkartoja danties formą ir padeda gydytojui atstatyti danties vainiką. Toliau seka naujos plombos apdaila. Gydytojas įsitikina, kad pacientui ji netrukdo kramtyti, o sukandus nesijaučia plombos „kalnelių“ ar paviršiaus šiurkštumas braukiant liežuviu. Šie etapai atliekami švelniais grąžteliais ir guminiais polyrais liečiant tik plombos, bet ne danties paviršių, todėl didesnio diskomforto ar skausmo pacientas dažniausiai nejaučia. Jeigu vis tiek jaučiatės nemaloniai, praneškite tai gydytojui, o jis pasistengs apdailinimą atlikti švelniau, galbūt suleis papildomo nuskausminimo ar atidės šią procedūros dalį kitam kartui.

Shutterstock nuotr.

Kaip tai atrodo gyvai pažiūrėkite ČIA ir ČIA.

Procedūros trukmė: 15-20 min.

Kaip palengvinti procedūrą: danties plombavimas – viena lengviausiai toleruojamų procedūrų. Dabar bijoti nėra ko. Tačiau prisiminkite, pati procedūra užtruks. Jei pavargote ankstesnių procedūrų metu – informuokite gydytoją. Dabar tinkamas metas įdėti laikiną užpildą ir perkelti procedūrą kitam kartui. Visgi, sunkioji dalis jau įveikta. Jei viskas gerai, galite atsipalaiduoti ir pradėti galvoti, kaip praleisite likusią dienos dalį ir kaip apdovanosite save po atlikto gydymo. Jei turėjote pasiruošę ausinuką su atpalaiduojančia muzika ar audio knyga, pats metas jį išsitraukti. Dabar atsipalaiduoti netrukdys odontologinių grąžtų zvimbimas.

 

Namų darbai:

Viena iš baimės priežasčių – nerimas, kad ne jūs kontroliuojate situaciją, nesuprantate, kas atliekama, bijote, kad kažkas bus atlikta ne taip. Susipažinote su dantų anatomija ir taisyklingos dantų higienos principais. Kito dantų valymosi metu dar kartą kruopščiai apžiūrėkite kiekvieną dantį. Pamėginkite suskaičiuoti, kiek jūsų burnoje plombų. O gal pastebėjote, kad ant dantų atsirado patamsėjimų ar kurių nors dantų vainikai tamsesni? Ar visus tarpdančius pavyksta išsivalyti? Galbūt kažkur nepavyksta prieiti, o tarpdančių siūlas plyšta valant? Pamėginkite įsiminti kuo daugiau faktų, o vėliau juos aptarti su gydytoju. Kalbėdami apie gydymo planą, paminėkite, ką pastebėjote jūs, o savo žinias papildykite gydytojo pastabomis. Geriau pažindami burną ir suprasdami, dėl kokių priežasčių atliekamas vienas ar kitas gydymas, jausitės drąsiau. Matydami vieno ar kito gydymo rezultatus, labiau pasitikėsite gydytoju ir patikimiau jausitės gydymo metu.

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?