Dantų ligų profilaktika. Kaip išsaugoti sveikus dantis?

Visuomenėje vyrauja daug įvairių mitų, susijusių su dantų ligomis. Dalis žmonių tiki, kad jų genetika „bloga”, todėl nesibaigiantys vizitai pas odontologą yra neišvengiami. Kiti mano, kad už prastėjančią burnos būklę atsakingi vitaminai, tad skuba griebtis kalcio preparatų ar kitokių tablečių. Tretieji ieško informacijos, kaip namų sąlygomis pagamintomis priemonėmis saugotis nuo dantų ligų ar jas gydyti.

Prižiūrėti ne savo, o globojamo asmens dantis dar sunkiau. Dažnai dantų valymas būna apsunkintas, nes neįgalusis neišsižioja, gal net priešinasi. Todėl labai svarbu, kad dantis pradėtumėte valyti kuo ankstesniame amžiuje ir suformuotumėte tinkamus įpročius. Jei to nepadarėte, bet pasiryžote pradėti dantis valyti dabar, paieškokite, kas jums pagelbėtų. Gal neįgaliajam patiktų naujas gražus šepetėlis, o gal net sutiktų išbandyti elektrinį šepetėlį. Daliai neįgalių žmonių patinka pirmiausia naują vibruojantį šepetėlį pasinešioti rankoje, kad priprastų. Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, bet kokios pastangos geriau valyti dantis ženkliai prisidės prie jūsų globojamo asmens sveikatos.

 

Žinokite šias tris taisykles ir išlaikykite dantis sveikus

 

Mokslas jau seniai įrodė, kad dantų ėduonis – tai gyvenimo būdo liga, kurios įprastai žmogui galima visiškai išvengti. Siekiant užkirsti kelią dantų ėduonies formavimuisi rekomenduojame pagerinti burnos priežiūros įpročius ir laikytis 3 taisyklių:

  1. Kokybiškai valyti dantis du kartus per dieną.
  2. Riboti cukraus vartojimą.
  3. Naudoti fluoridus.

 

Shutterstock nuotr.

Ar tikrai dantis valote kokybiškai

Valant dantis svarbu atkreipti dėmesį į šias pagrindines taisykles:

  • Dantis būtina 2 kartus per dieną valyti dantų šepetėliu ir pasta bei kartą per dieną išvalyti tarpdančius specialiu siūlu ar tarpdančių šepetėliais. Kalbant apie neįgaliųjų burnos priežiūrą svarbu, kad kuo geriau atliktumėte įmanomus burnos priežiūros veiksmus. Gal neįgaliajam labiau patiks jo išsirinktas šepetėlis, o gal bus patogiau naudoti vibruojantį šepetėlį ar bent išbandyti burnos irigatorių.
  • Išsivalyti dantis kokybiškai gali trukdyti neįgaliojo motorikos sutrikimai. Jei tokių esama, būtina neįgaliajam padėti ar pasirinkti tinkamas priemones, pavyzdžiui, elektrinį šepetėlį. 
  • Ypatingą dėmesį dantų valymui skirkite prieš miegą. Nakties metu sumažėja seilių, saugančių ir stiprinančių dantis, todėl likusių apnašų ant dantų poveikis tampa žalingesnis.
  • Dantų valymui rinkitės minkštą dantų šepetėlį. Parduotuvėje ant tokio šepetėlio pakuotės žymima „Soft”.
  • Išvalius dantis liežuviu turėtumėte jausti glotnų ir lygų dantų paviršių. Valydami dantis neįgaliajam galite matyti švarų danties paviršių, kuris yra blizgus.
  • Pačiam žmogui sunku suprasti, kurie dantų paviršiai yra gerai išvalyti. Visiems, norintiems išmokti tinkamai išsivalyti dantis, galima įsigyti vaistinėse parduodamas dažančias medžiagas. Sukramčius tabletę, ar paskalavus tirpalu, minkštasis dantų apnašas nusidažo ryškia spalva. Tokiu būdu pamatomi neišvalyti dantų paviršiai. Dažanti medžiaga nusivalo naudojant dantų pastą ir šepetėlį. Reikėtų pasižiūrėti, per kiek laiko galima išsivalyti visas dėl esančio minkštojo apnašo nusidažiusias vietas. Tai laikas, reikalingas kaskart tinkamai išsivalyti dantis.

 

  1. Norite sveikų dantų – ribokite cukrų vartojimą

 

Shutterstock nuotr.

Jei jūsų ar jūsų globojamo asmens mityboje gausu įvairaus pavidalo cukraus, kad ir kaip gerai valytumėte dantis, dantų ėduonies suvaldyti nepavyks.

Dantų ėduonį sukeliantys mikroorganizmai minta ir dauginasi dėl žmogaus vartojamų angliavandenių. Žinoma, labiausiai kenkia saldūs produktai, bet net ir nesaldžiame maiste yra cukraus – duonoje, įvairiuose padažuose ir kt. Sumažinti cukraus vartojimą reikėtų norint pagerinti tiek burnos, tiek bendrą sveikatą. Didelis cukraus kiekio vartojimas siejamas su antsvoriu, nutukimu, virškinimo sutrikimais, širdies ir kraujagyslių ligomis, susilpnėjusia imunine sistema, insultu, diabetu, onkologinėmis ligomis. Plačiau apie sveiką mitybą dantims skaitykite ketvirtame straipsnyje.

 

  1. Stiprinkite danties audinį – rinkitės fluoridus

Schutterstock nuotr.

Fluoridai – įvairūs fluoro junginiai, esantys maiste, vandenyje, dantų ėduonies gydymo priemonėse. Moksliškai įrodyta, kad jie stabdo ėduonies vystymąsi ir sudaro sąlygas jo išvengti. Pirmame mokymų straipsnyje kalbėjome apie tai, jog kol ėduonis yra dėmės stadijoje, jį galima sustabdyti tinkama mityba, higiena ir naudojant fluoridus.

Kuo naudingi fluoridai:

  • Fluoridai sumažina bakterijų galimybę išskirti kenksmingas rūgštis ir pažeisti danties audinį.
  • Fluoridai stiprina emalio struktūrą, todėl dantis tampa atsparesnis bakterijų išskiriamoms rūgštims.
  • Jei danties paviršius jau yra netekęs mineralų (demineralizuotas), fluoridai skatina jo atsistatymą (remineralizaciją). Tai vyksta tol, kol nėra ėduonies ertmės dantyje.

 

Kur yra fluoridų?

Natūraliai fluoridų yra kai kuriuose maisto produktuose ir vandenyje. 

Didžiausias fluoro kiekis yra burnos priežiūros priemonėse: dantų pastose, geliuose, dantų kremuose, odontologiniuose kabinetuose naudojamose medžiagose. Dantų pastose fluoridų koncentracija arijuoja nuo 240 ppm iki 1500 ppm (ppm nurodo, kiek dalelių fluoro yra milijone dalelių dantų pastos). Suaugęs žmogus turėtų rinktis 1450 ppm fluoridų koncentracijos dantų pastą. Tačiau jūsų gydytojas gali individualiai jums parinkti tinkamą fluoridų kiekį ir vartojimo būdą. Jei neįgalus asmuo yra linkęs nuryti dantų pastą, naudokite itin nedidelį dantų pastos kiekį, tačiau vistiek rinkitės 1450 ppm fluoridų koncentraciją.

Ar naudoti fluoridais papildytas priemones yra saugu?

Fluoridais papildytas burnos priežiūros priemones naudoti yra saugu. Šias priemones naudodami vietiškai, t.y. ant danties, stiprinsite dantų paviršių ir nepakenksite savo sveikatai. Fluoridais papildytų priemonių efektyvumą įrodo ir ilgalaikė kitų šalių patirtis, kur, pasitelkiant įvairias profilaktikos programas ir modelius, ženkliai sumažėjo ėduonies paplitimas.

 

Žinokite šias taisykles ir išvenkite periodonto ligų

Ne mažiau svarbu nei išvengti dantų ėduonies, yra pasirūpinti, kad neįgalusis nesirgtų periodonto ligomis. Periodonto ligų (gingivito ir periodontito) padeda išvengti šios taisyklės:

  • Puiki asmeninė burnos higiena
  • Reguliari profesionali burnos higiena
  • Tinkamai parinktos burnos priežiūros priemonės
  • Visavertė mityba, sveikas gyvenimo būdas

 

Shutterstock nuotr.

  1. Puiki asmeninė burnos higiena – būtina

Užtikrinkite gerą burnos higieną kasdien, kad ant dantų neliktų minkštųjų apnašų – pagrindinės periodonto ligų priežasties. Nepamirškite neįgaliajam kasdien taisyklingai valyti dantis bei tarpdančius dantų siūlu ar tarpdančių šepetėliais (jei įmanoma).

  1. Nepraleiskite profesionalios burnos higienos procedūrų

Likęs nenuvalytas apnašas su laiku tampa kietais “akmenimis”, kurie jau nebenuvalomi dantų šepetėliu. Todėl jie turi būti periodiškai nuvalyti gydytojo odontologo kabinete. Jei tik įmanoma, pasirūpinkite, kad jūsų globojamam neįgaliajam būtų reguliariai atliekama ši procedūra.

Shutterstock nuotr.

  1. Užtikrinkite pilnavertę mitybą

Šiandien neabejojama, kad mityba turi didžiulės įtakos sveikatai. Turite pasirūpinti subalansuota ir pilnaverte mityba sau ir savo globojamiems asmenims, kuri užtikrins  burnos audinių aprūpinimą reikalingomis medžiagomis bei tinkamą imuninės sistemos funkciją.

  1. Taisyklingo dantų valymo patarimai

Dantis globojamam asmeniui dažniausiai valo globėjai ar kiti prižiūrintys asmenys. Pats neįgalusis tai gali daryti, jei jo judesiai gerai koordinuoti ir dantis pavyksta išsivalyti kokybiškai. Vaistinėse galima rasti įvairiausių dantų šepetėlių, tad jei neįgalus asmuo leidžia, drąsiai išbandykite įvairius variantus.

Papasakojome jums, kaip išvengti dantų ėduonies bei periodonto ligų. Toliau šioje straipsnio dalyje aptarsime pagrindines dantų priežiūros priemones ir jų privalumus.

Dantų šepetėlio pasirinkimas

  1. Minkštas dantų šepetėlis – tokį turėtumėte rinktis įprastu atveju. Kietas dantų šepetėlis nėra tinkamas dantims, nes galite pažeisti dantų emalį, dantenas. Kietesniu šepetėliu galite valyti išimamas dantų plokšteles ar dantų tiesinimo plokšteles, kapas.
  2. Dantų šepetėlio galvutės dydis. Svarbu, kad dantų šepetėlio galvutė nebūtų per didelė. Stebėkite, ar pasiekiate nuvalyti galinius dantis iš visų pusių. Gali būti, kad paskutinio danties nuvalymui teks naudoti dantų šepetėlį mažesne galvute ar specialų vieno danties šepetėlį.
  3. Elektrinis ar įprastas? Tinkamai išvalyti dantis galima bet kuriuo iš šių šepetėlių. Pastebime, kad su elektriniu dantų šepetėliu valant dantis negalią turinčiam asmeniui, dažnu atveju pasiekiama geresnė dantų išvalymo kokybė.

Shutterstock nuotrauka

Dantų pasta

Dažnai žiniasklaidoje galima sutikti mokslu neparemtos informacijos, kurią paskaitę žmonės imasi dantų pastas gaminti namie, tam panaudodami aliejus, sodą, citrinos rūgštį ir taip neretai sau pakenkdami. Mes skatiname jus rinktis parduotuvėje parduodamas dantų pastas atsižvelgiant į šiuos kriterijus:

  1. Rekomenduojame rinktis dantų pastą su fluoridais. Fluoridai atstato pradėjusį irti danties audinį pradinėje ėduonies stadijoje ir gali sustabdyti šios ligos progresavimą. Žmonės, kurie bijo naudoti dantų pastas su fluoridais dėl jų galimos žalos, turėtų atsiminti, kad fluoridų kiekis dantų pastoje yra saugus sveikatai. Jei nesate tikri, ar jūsų dantų pasta turi fluoridų, tai galite sužinoti pažvelgę į jos sudėtį, Etiketėje rašoma fluoridų koncentracija konkrečiame produkte. Dažniausiai pastose būna 500, 1000 ar 1450 ppm fluoridų. Įprastai suaugęs žmogus turėtų rinktis 1450 ppm fluoridų turinčią dantų pastą.
  2. Sudėtinės dalys. Nesant patologinių burnos būklių ar ligų, geriausia rinktis dantų pastas su kuo mažiau sudėtinių dalių. Privalumas, jei dantų pastos sudėtyje nėra parabenų, natrio laurylsulfato (angliškai – sodium lauryl sulfate, SLS). 
  3. Rinkitės dantų pastą pagal poreikius. Pavyzdžiui, jei sergama periodontitu, tiks specialios žolelių (šalavijų, medetkų, ramunėlių, mėtos, arnikos) ekstraktais praturtintos dantų pastos. Jei pastebite, kad gausiai kaupiasi kietosios dantų apnašos, „akmenys“, rinkitės pastas, mažinančias dantų apnašų kaupimąsi.
  4. Balinančios dantų pastos neturėtų būti naudojamos nuolatos dėl abrazyvumo (šiurkštumo ir didelių dalelių). Šios pastos netiks vaikams bei tiems, kurių dantenos jautrios, sergantiems periodonto ligomis, turintiems virškinamojo trakto ligų.
  5. Ekologiška – geresnė? Į Lietuvą atkeliavus naujoms ekologiškumo madoms pastebime, kad neretas mūsų pacientas pasirenka ekologiškas dantų pastas, tačiau tai ne visada yra gerai. Pritariame, kad dantų pasta su mažiau cheminių sudedamųjų dalių yra geriau, tačiau fluoridai jose taip pat turėtų būti. Rinkitės dantų pastas turinčias abiejų šių dantų pastų rūšių privalumus. Pastaruoju metu ekologiškų pastų su tinkamu fluoridų kiekiu vis daugėja.

 

Tarpdančių valymo priemonės

Tarpdančių valymo priemones naudoti vieną kartą per dieną rekomenduojame visiems savo pacientams, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar būklės. Negalią turintiems asmenims šios tarpdančių valymo priemonės yra labai reikalingos. Tik jomis galite kokybiškai išvalyti tarpdančius, efektyviai pašalinti maisto likučius, dantų apnašas juose ir išvengti ėduonies bei periodonto ligų.

Ką rinktis: dantų siūlą ar tarpdančių šepetėlį?

Galite naudoti bet kurią iš šių priemonių pagal tai, kurią naudoti jums patogiau. Jei tarpdančiai siauri – patogiau naudoti siūlą. Jei tarpdančiai platūs – rinkitės tarpdančių šepetėlius. Neretai patogu naudoti skirtingas priemones skirtingiems dantims ar jų grupėms. 

Kaip reikėtų taisyklingai valyti siūlu, galite matyti ir šiame VIDEO (anglų k.).

Siekiant išvengti dantenų pažeidimo tarpdančių siūlu, jį naudoti reikia vadovaujantis šiomis taisyklėmis: valant siūlu jį priglauskite ir traukite palei danties šoninį paviršių tol, kol įeisite šiek tiek po dantenomis, judesį atlikite kelis kartus. Svarbu nenaudoti siūlo grubiai. 

Kaip tinkamai naudoti tarpdančių šepetėlį?

Jei tarpdančiai platesni, patogu juos valyti tarpdančių šepetėliais. Tarpdančių šepetėlio dydį reikia pasirinkti individualiai. Šepetėlis neturi būti per laisvas, nes tokiu atveju gerai neišvalys tarpdančio, tačiau ir ne per didelis, kad jo įvesti nereikėtų didele jėga. Verta turėti kelių skirtingų dydžių šepetėlius, skirtus skirtingo dydžio tarpdančiams. Tokie šepetėliai nėra vienkartiniai, juos galima naudoti keletą kartų. Matant, kad šepetėlis užsilankstė, nusidėvėjo, reikia jį keisti.

Kaip naudotis tarpdančių šepetėliais galite matyti šiame VIDEO (anglų k.)  

 

shutterstock nuotr.

 

Kokias papildomas priemones verta turėti vonioje:

  1. Vieno danties šepetėlis. Šis šepetėlis padeda išvalyti sunkiai prieinamas vietas už krūminių dantų, esant dantų susigrūdimui. Valymą tokiu šepetėliu derinkite kartu su įprastu šepetėliu.

 

2. Tarpdančių irigatorius – tai prietaisas, kuris purškia vandenį ar skalavimo skystį į tarpdančius ir juos išvalo. Šio prietaiso privalumas – didelio spaudimo vanduo ne tik plauna tarpdančius, bet ir masažuoja dantenas.

Shutterstock nuotr.

 

  1. Burnos skalavimo priemonės. Geriausia burnos skalavimo priemonė yra vanduo, jis pašalina maisto likučius burnoje, sumažina cukrų koncentraciją seilėse ir taip sumažina ėduonies riziką. Specialios burnos skalavimo priemonės reikalingos tuomet, kai paūmėja ėduonies ar periodonto ligos, sergama burnos gleivinės ligomis, taip pat po chirurginio gydymo. Cheminės burnos skalavimo priemonės ne tik sumažina dantų apnašų kiekį, bet ir sunaikina burnos ligas sukeliančius mikroorganizmus. Prisiminkite, jog pastovus skalavimo skysčių su antimikrobinėmis medžiagomis naudojimas gali pridaryti daugiau žalos, negu duoti naudos. Dėl tikslios skalavimo skysčio naudojimo trukmės jums patars jūsų gydytojas. Jei renkatės šias priemones, ieškokite tokių, kurių sudėtyje nėra alkoholio, sausinančio burnos gleivinę.

 

Ko nereikėtų naudoti dantų priežiūrai:

  • Mediniai krapštukai – jais lengva pažeisti dantenas. Vietoj to rinkitės tarpdančių šepetėlį ar siūlą.
  • Siuvimo siūlas. Šiais laikais, kai turime tokį platų priemonių pasirinkimą atrodo keista apie tai kalbėti, bet yra nemažai pacientų, kurie tarpdančių valymui naudoja netinkamas priemones – siuvimo siūlą, arbatos pakelio siūlą. Šiais siūlais galima sužeisti burnos audinius.

 

Keletas svarbių faktų apie dantų valymą

    • Dantis būtina valyti du kartus per dieną, tačiau dažnesnis valymas nebeefektyvus, o kartais ir žalingas.
    • Svarbiausia dantis švariai išvalyti prieš miegą, nes miego metu sumažėja seilėtekis, o kartu ir apsauginės seilių savybės. Kitą kartą dantis reikia išvalyti ryte prieš ar po pusryčių, ar kitu laiku iki pietų.
    • Kiekvieno danties kiekvieno paviršiaus nuvalymui rekomenduojama atlikti nuo 5 iki 10 judesių. Visų dantų nuvalymui prireiks nuo 2 iki 3 minučių. Papildomai reikės skirti laiko tarpdančių išvalymui siūlu ar tarpdančių šepetėliu.
    • Po kiekvieno valgio dantų valyti nerekomenduojama. Per dažnas valymas gali pažeisti dantenas ir dantis.
    • Po kiekvieno valgio reikėtų išsiskalauti burną vandeniu.
    • Dantų nerekomenduojama valyti horizontaliais judesiais, nes taip pažeidžiate emalį.
    • Išvalius dantis, liečiant liežuviu turėtumėte jausti glotnų ir lygų dantų paviršių.

    Kaip taisyklingai valyti dantis, galite pamatyti šiame VIDEO (anglų k.)

Shutterstock nuotr.

 

Ar žinojote, kad yra kelios situacijos, kai nevalia valyti dantų?

  1. Nevalykite dantų po rūgštaus maisto naudojimo (vaisių ar uogų, įvairių rūgščių padažų, raugintų produktų), rūgštaus ar gazuoto gėrimo (vandens su citrina, gazuoto mineralinio vandens, sulčių, gaiviųjų gėrimų). Po šių produktų vartojimo iki dantų valymo turi praeiti valanda.
  2. Negalima valyti dantų ir po vėmimo epizodo. Dantis paveikia skrandžio rūgštis, kuri minkština dantų emalį, todėl valantis emalis gali būti papildomai pažeidžiamas.

 

DABAR JŪS JAU ŽINOTE, KAD:

  • Dantų apnašos yra gelsvos ar gelsvai-žalsvos spalvos, todėl jas sunku matyti plika akimi.
  • Dantų valymas yra viena pagrindinių dantų ėduonies ir periodonto ligų profilaktikos priemonių, o likę maisto likučiai turi tiesioginę įtaką šių ligų išsivystymui.
  • Dantis nuosekliai valykite 2 kartus per dieną minkštu dantų šepetėliu, dantų pasta su fluoru, valykite tarpus tarp dantų (tarpdančių siūlu ar šepetėliais).
  • Sritims, kurias sunkiai pasiekiate, papildomai naudokite vieno danties šepetėlį.
  • Naudokite dantų pastas papildytas fluoru, suaugusiam žmogui rekomenduojama dantų pasta su 1450 ppm fluoro.
  • Kokybiškai išvalius dantis, turėtumėte liežuviu jausti glotnų, lygų dantų paviršių; neįgalaus asmens, kuriam valote dantis, dantų paviršius turi būti blizgus.
  • Po valgio patartina skalauti burną vandeniu, kad pašalintumėte maisto likučius.
  • Pavalgius rūgščių produktų nepatartina valyti dantų apie valandą laiko.
  • Pasirūpinkite, kad jūsų globojamas neįgalus asmuo reguliariai tikrintųsi dantų sveikatą, būtų atliekama profesionali burnos higiena.

 

Panašūs straipsniai
Coming Soon
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?
Kokios temos Jus labiausiai domina?